DIY duftlys

DSC_2552Denne ideen oppstod i går, i ren frustrasjon over at alt som ikke er kjøpt på IKEA skal være så fryktelig dyrt bestandig. Duftlys intet unntak. I alle fall hvis man vil ha et av litt størrelse som faktisk dufter.

Fremgangsmåten fant jeg her, etter litt googling, og jeg hadde tilfeldigvis alle ingredienser liggende hjemme. Bortsett fra duften. I oppskriften står det at man kan bruke eteriske oljer, men i og med at dette skulle være et spareprosjekt, og eteriske oljer ofte er ganske kostbare, fant jeg raskt ut at essens til matbruk burde kunne gjøre samme nytten.

Jeg tok turen til Cacas i Kongensgate i Oslo og kjøpte en liten flaske kirsebæressens til 29,-. Dagens eneste utgift.

DSC_2506

For å lage kirsebærlys trenger du:

 • 1 syltetøyglass
 • 1 litt større syltetøyglass (til å smelte lysene i)
 • 1 kasserolle (+ evt steketermometer, hvis du er nøye på det)
 • Det du måtte ha av stearinlys
 • 1 veke fra et av lysene
 • 1 blomsterpinne eller blyant (til å feste veken i mens lyset stivner)
 • litt leire/kitt/bluetack/lærertyggis/klebemasse/hvadetnåheter (til å feste veken nederst i glasset)
 • kirsebæressens

TIPS: Det kan også være lurt å ha en tang i nærheten, i tilfelle det er vanskelig å få veken ut av lysene som skal smeltes.

DSC_2510Jeg hadde 5 rosa lys liggende, som jeg lenge har angret meg på at jeg kjøpte, for jeg har ingen lysestake.

DSC_2497Begynn med å knekke opp lysene…

DSC_2515… og putt bitene i det største syltetøyglasset. Husk å beholde 1 av vekene!

DSC_2523Så fester du veken i bunnen av det minste syltetøyglasset med leiren. Prøv å få veken til å stå opp midt i glasset.

DSC_2530

Deretter fester du toppen av veken til en pinne som du legger over glasset. Jeg festet pinnen også med litt leire for at den skulle holde seg på plass.

DSC_2532Og så er det bare å smelte stearinbitene. Jeg leste i oppskriften at de skulle smeltes i vannbad på 85 grader, så jeg turte ikke annet. Dette tar litt tid, så i mellomtiden kan du finne frem et fint bånd å pynte det ferdige lyset med.

DSC_2534Etter at bitene har smeltet helt ferdig, heller du den flytende stearinen over i det lille syltetøyglasset. Og jeg trenger kanskje ikke påpeke at det er lurt å ikke søle. Stearinen begynner raskt å stivne i det kalde glasset, så vær rask med å tilsette essens. Jeg gikk litt bananas og tilsatte hele flasken, men her anbefaler jeg å heller bruke sunn fornuft. Det lukter VELDIG kirsebær her nå.

DSC_2540Og så er det bare å vente på at lyset stivner helt, før du kan klippe av veken, pynte glasset, tenne på og lene deg tilbake og nyte duften av kirsebær. Eller hva det nå er du nå har tilsatt. DIY!

DSC_2553

8 kommentarer om “DIY duftlys

 1. Tilbaketråkk: Påske-lys i eggeskall | FYI:DIY

 2. Tilbaketråkk: DIY marshmallow lip balm – på 5 minutter! | FYI:DIY

  • Jeg husker ikke nøyaktig, men et generelt tips for alle duftlys er å la dem brenne til hele toppen er smeltet, og så slukke. Da slipper du at det blir et dypt hull på midten, duften holder seg i rommet selv om flammen er slukket og hvert lys holder lenger. Lykke til! 🙂

   Liker

  • Hei! Jeg har ikke prøvd, så jeg vet ikke om det vil fungere, men jeg vil jo tro røkelse i alle fall tåler temperaturen når lyset brenner. Nellikspiker er jo også dekorativt og lukter veldig jul. Prøv deg frem! Og gi meg gjerne tilbakemelding på hva som fungerer best 🙂

   Liker

 3. Tilbaketråkk: DIY Sminkefjerner | FYI:DIY

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s